File din istoria Constantei (IV) Povestea Falezei de la Cazino, un fost bulevard al orasului (II)

Planul pentru crearea falezei din faţa viitorului Cazinou a fost aprobat de Consiliul Comunal al oraşului Constanţa în anul 1903. Totuşi, faleza a fost finalizată ani buni mai târziu, odată cu încheierea odiseei construcţiei Cazinoului, inaugurat, după cum se ştie, pe 15 august 1910.

Nu vom relua în acest material problemele legate de ridicarea monumentului-emblemă, de scandalurile cu suport politic (conflictele între politicienii liberali şi conservatori, acuzaţiile din presa vremii, schimbul de arhitecţi şi de planuri etc). Trebuie însă spus că acest Cazinou al Constanţei a costat peste 1,2 milioane lei, sumă uriaşă la acea vreme. În acelaşi timp au fost încheiate şi lucrările la Faleza – Bulevard, la care costurile finale au fost de 370.000 de lei. 

ncă din 1904, Faleza Cazinoului a existat într-o formă restrânsă şi a atras anual zeci de mii de turişti, dar despre o dare efectivă în folosinţă în forma finală putem vorbi practic din 1910.

Aşa cum se hotărâse încă din 1903, Faleza de la Cazino a fost denumită bulevard Principele Nicolae, în cinstea lui Nicolae, unul dintre fiii principelui moştenitor Ferdinand şi ai principesei Maria. Frate mai mic al viitorului rege Carol al II-lea, Nicolae al României se născuse pe 3 august 1903 la Sinaia iar naşul său de botez era ţarul Rusiei, Nicolae al II-lea.

În continuare, cele două bulevarde alăturate, Elisabeta şi Principele Nicolae, erau despărţite de îngustul, dar lungul şi frumosul Parc al Promenadei.

Citeste mai mult AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *