Geamia Abdul Medgid, din Medgidia, cu lemn din cedrii Libanului și lumânări atinse de istorie

La Medgidia, orașul care poartă numele lui Abdul Medgid (1823-1861), cel de-al 31-lea sultan al Imperiului Otoman, care și-a început domnia în anul 1839, se află una dintre cele mai puternice comunități musulmane din România, în care majoritatea o constituie etnicii tătari. În acest loc special, unde și-a desfășurat activitatea, ani de-a rândul, celebrul Seminar Musulman, se află una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate geamii din Dobrogea, geamia Abdul Medgid, numită așa după numele ctitorului său, fondatorul orașului modern Medgidia.

O clădire, declarată monument istoric de arhitectură, clasa A (CT-II-m-A-02904), cea mai veche din oraș, mai veche chiar decât orașul modern Medgidia, știută fiind cutuma musulmană de a se întemeia așezările urbane în jurul lăcașului de cult.

Geamia, mai veche decât primăria

O geamie în care se înalță rugăciuni către Allah și care amintește de începuturi, deoarece mai păstrează încă „miezul“ stâlpilor originali din lemn de cedru din munții Libanului, precum și tavanul din 1860, anul ridicării edificiului de cult, dar și rogojinile din paie de orez peste care s-au așternut covoarele de azi.

Lăcașul de cult, situat vizavi de primărie, pare acolo de când lumea. Este trainic, impunător, cu un minaret înalt de 25 metri, din calcar. Vechea fântână pentru abluțiune (spălare rituală pe care trebuie să o facă fiecare credincios înainte de a intra în geamie), adăpostită sub un chioșc din lemn verde cu brâu de piatră, situat în dreapta intrării principale în moschee, este acum acoperită, iar în locul ei au fost trase țevi cu robinete. De asemenea, vizavi de intrarea în geamie se află, ascuns sub frunziș, un monument din piatră pe care sunt săpate cuvintele: „Sultan Abdulmecid Camisi 1856“. O plăcuță cu aceleași cuvinte este situată pe peretele de la intrare.

Geamia a fost construită între anii 1856-1860 fiind dată în folosință deplină în 1860, după cum se arată într-un document românesc. Pe 25 septembrie 1860, Alexandru Ioan Cuza a trecut prin Medgidia în prima sa călătorie de la București la Istanbul, unde trebuia să se întâlnească și s-a și întâlnit cu sultanul Abdul Medgid, ctitorul geamiei, dar și întemeietorul orașului, conform tradiției, lăcașul de cult precedând așezarea urbană.

Mai multe detalii AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *